A Kovács család

 Az irásos feljegyzések alapján a Kovács család 1878 óta foglalkozik kékfestéssel.

  Az első műhelyük Kecskeméten a Festő utcában volt, majd Kiskunfélegyházán alapítottak üzemet, később pedig id.Kovács Miklós Tiszakécskén lett kékfestő, az 1927-ben kialakított műhelyében.  Fia, Kovács Miklós előbb segédként dolgozott apjával, majd 1962-ben tette le a kékfestő mestervizsgát. A népi iparművész cim után 1985-ben a Népművészet Mestere címet is megkapta. 1995-ben az Év Mestere elismerésben részesült. 1995-1998 között, a családdal, szakértőként tevékenykedett a szentendrei Néprajzi Múzeumban, egy eredeti kékfestő műhely kialakításában.

Kovács Miklósné 1982 óta népi iparművész és a kézi tarkázású terítők elismert készítője 
A Tiszakécske, Körősi u. 9 sz. alatti műhelyük nemcsak a hazai, de az európai ipartörténeti ritkaságok is közé tartozik. A családi hagyományokat örző készítés, az 1896-ból származó perrotin mintázógép a faléces szárítóhengereivel, a földbe süllyesztett festőküpa a csillagráfokkal, a múlt század elejei vasalógép, az ország minden tájegységét jellemző több száz mintafa, nagy látogatottságot ad a határokon túl is jól ismert műhelynek.

Kovács Mária 1989-ben lett népi iparművész.
A múlt század első feléből származó mintafákkal, a kékfestő kézi tarkázását és a tradiciót örző, de már a mai kor igényeinek megfelelő termékek tervezését is ő végzi.
A patináns hangulatú Szentendrén, a Bogdányi u. 36. sz. alatti, általa vezetett üzlet, az országban az egyetlen, ahol a kékfestő teljes választéka megtalálható
.
Kovács Mária férje Panák Ferenc 2000-ben tette le a kékfestő vizsgát és 2002. évben ugyancsak megkapta a népi iparművész címet.
A család tulajdonában lévő másik, a Bauch cég által 1896-ben gyártott, perotin mintázógépen végzi a kékfestő méterárú tarkázását.
A Népi Iparművészeti Tanács által zsűrizett, saját tervezésű, egyedi termékeikkel számos kiállításon, bemutatón vettek részt itthon és külföldön egyaránt.